2010. október 6., szerda

"Kell egy weblap" első foglalkozás utáni gondolatok

Az alábbi kérdésekre igyekszem választ adni ebben a kis bejegyzésben. Sajnos nem tudom őket külön-külön kivesézni, nálam kicsit egybefolynak a válaszok.
  • Tényleg weboldalra van szükségem?
  • Hogyan induljak el?
  • Milyen követelményeket fogalmazzak meg?
  • Kiket akarok elérni?
  • Mi a célom?
  • Milyen jellegű tartalmat szeretnék megjeleníteni?
  • Milyen áron és hol tudnám elhelyezni weboldalam?
Új weboldal létrehozásába most nem vágnék bele, mivel már így is túlságosan "teleszemeteltem" az internetet  párral, így inkább a már meglévő oldalam (oldalaim) igyekszem kivesézni a kérdések és a feladatok alapján. Leginkább a Linux Egyszerűen cíművel szeretnék minél nagyobb látogatottságot elérni, így főként ezzel kapcsolatban fogok írni (vagy csak kizárólag).

Mi is a célom az oldallal? Szeretném, ha a Linux alapú operációs rendszerekkel ismerkedőknek, mondhatnánk úgy is, hogy kezdő Linuxosoknak, lenne egy olyan oldala, ahol tájékozódhat az éppen aktuális open source, linuxos hírekről, illetve gyarapíthatja tudását pár hasznos leírással, amivel kellő magabiztossággal tudják elkezdeni használni új rendszerüket.
Ezzel sikerült megfogalmazni azt is, hogy kiket akarok elérni: a kezdő Linux  felhasználókat.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy van-e értelme ezzel foglalkozni, hiszen olyan sok honlap foglalkozik a Linuxszal, hogy már megszámlálni sem lehet, illetve létezik a HUP, mint *nix rendszerekkel foglalkozó hírportál.
Igazából az oldalt először csak saját magamnak készítettem, hogy az újonnan szerzett tudásomat elmélyítsem, illetve könnyen megtaláljam, ha nem emlékszem bizonyos lépésekre pontosan (egy kicsit konnektivizmus egyedül? :) ). Mivel ekkor már bizonyos mértékben belefolytam a szabad szoftverek világába és sikerült egy kissé magamévá tennem a szellemét, így elkezdtem nagyobb léptékben gondolkodni: megosztani minél több emberrel, hátha tudok vele segíteni.
Hamarosan észrevettem, hogy a saját magamnak készített html alapú oldal nem lesz elég, így egy CMS rendszert kezdtem el használni (e107), hogy minél könnyebben és gyorsabban tudjam megosztani a tartalmat, nem mellesleg megkönnyítve ezzel a saját dolgom is.
A hírek megjelenítése ekkor fogalmazódott meg bennem, ugyanis hiába van HUP, ahol könnyen és hamar megtalálható a legfrissebb unixos hír, egy Linuxszal most ismerkedő számára a hírek nagy része olyan, mintha kínaiul beszélnének hozzá. Ekkor gondoltam, hogy az egyszerűen megérthető, a kezdőket is érdeklő hírportálra talán szükség lehet.
Jelenleg az oldalt már a Wordpress szolgálja ki, mivel az előző CMS rendszer számomra nehezen testreszabhatónak tűnt és rengeteg funkciója kihasználatlan maradt (hiába volt fórum, a felhasználók, látogatók nagy része nem használta sem kérdésre, sem válaszadásra). Így egy kicsit saját bőrömön tapasztaltam meg a rosszul felmért igények és a megvalósítás árát.

Úgy vélem, hogy ezzel a hosszabb lélegzetű bejegyzéssel sikerült is megválaszolnom a kérdések nagy részét, talán egy maradt ki, hogy hol lehetne elhelyezni.

Jelenleg egy ingyenes tárhelyszolgáltató biztosítja a hátteret és egy ingyenesen használható domain szolgáltató biztosítja a domaint. Mivel nem egy üzleti tevékenységről van szó, nem látom szükségességét, hogy saját tárhelyet és domaint regisztráljak, bár tény, hogy sokkal komolyabban lehet venni egy olyan oldalt, amelyik saját címmel rendelkezik. Most még nem látom szükségességét. Ha mégis úgy döntenék, hogy kell, akkor valószínűleg a Gyümölcstárhely Kiwi szolgáltatását venném igénybe, bár tudom, hogy létezik ennél olcsóbb megoldás is.

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Miért nincs RSS Feed? Vagy csak én vagyok vaksi?

    VálaszTörlés
  2. "Igazából az oldalt először csak saját magamnak készítettem, hogy az újonnan szerzett tudásomat elmélyítsem, illetve könnyen megtaláljam, ha nem emlékszem bizonyos lépésekre pontosan (egy kicsit konnektivizmus egyedül? :) )."

    A kulcsmotívum, hogy nem egy kis füzetbe tetted ez amit az asztalod fiókjába dugsz, hanem kiléptél a virtuális térbe és megosztottad ezt másokkal. Ez már ha úgy tetszik konnektivizmus vagy web2 vagy a jövő. :)
    Hajrá!

    VálaszTörlés