2010. október 20., szerda

Oldaltervezet a fullcircle.hu-ra

Saját oldalam rendezgetése mellett még igyekszem egyéb weboldalak karbantartását is elvégezni. Az éppen változás előtt álló fullcircle.hu oldal tervezését már régebben elkezdtem és a végeredmény már kirajzolódott a fejemben, azonban a mai napon (köszönhetően az oktatásnak), el kezdtem gondolkozni, hogy a látogatóknak milyen elvárásai lehetnek az oldallal kapcsolatban.


Tények
Igyekszem felsorolni pár tényt, hogy miért volt jó az eddigi (jelenleg is elérhető) oldalunk és miért döntöttünk a változás mellett.
Az eddig elvárt tulajdonságok:
  • a számok letölthetőek legyenek
  • könnyen meg lehessen találni az összes megjelent magazint
  • a wiki oldalunknál könnyebben átlátható oldal létrehozása
Mint látható, az előbbi kitételeket, könnyen le lehetett kezelni egy statikus html oldallal. A kereshetőség miatt a magyar fejlesztésű bluu kereső lett beépítve az oldalba, eddig nem érkezett rá panasz. A weboldal létrehozása óta, kaptunk pár e-mailt az olvasóktól, az újonnan létrehozott címünkre, így kicsivel túl is léptük a kívánalmakat, hiszen egy bizonyos fajta interakció is kialakult.

A nem olyan távoli jövő

Azonban a csapat szeretne fejlődni, és úgy gondoltuk, hogy a könnyebb elérhetőség érdekében online is elérhetővé teszünk pár cikket, ami a magazinban is megjelent. Az alábbi kívánalmakat fogalmaztuk meg:
  • egyszerűen lehessen letölteni az oldalról
  • áttekinthető legyen
  • könnyen kereshető legyen a tartalom
  • a magazin hosszabb cikkeinek online megjelenítése
  • web2-es technológiák bevezetése
Az oldal fő célja a továbbiakban is az átlátható bejelentések lesznek, illetve legfőképp a pdf magazinok  letölthetősége. Az online cikkek érdekében új kinézetet kellene készíteni az oldalnak, hiszen a mostani alkalmatlan lenne egy hosszabb lélegzetű tartalom megjelenítésére. A statikus oldal ellen szól az is, hogy nehezen megoldható a tartalom felvitele, hiszen csak html kód szerkesztéssel lehet módosítani, ezzel leszűkíti a közreműködők létszámát is. Így mindenképpen egy dinamikus tartalmat kezelő rendszer fogja kiszolgálni a jövőben az igényeinket. A saját elképzelésünket szemelőt tartva a következő weboldal tervezetet sikerült létrehoznom:
Rövid magyarázat: Az aloldalak felépítése még nem teljesen tisztázott, annyi bizonyos, hogy az Online sorozatok menüpont alatt aloldalak formájában lesznek idővel elérhetők a hosszabb cikkek.

Felmerült kérdések

A kinézet tervezésénél az alábbi kérdések merültek fel bennem:
  • A bejelentések megosztáshoz szeretnénk segítséget nyújtani, azonban ezek az ikonok csak a bejelentés megnyitásánál legyenek elérhetők, vagy már a főoldalon látszódjanak?
    • Ha nincsenek kinn a főoldalon ezek az ikonok, akkor szebb, átláthatóbb.
    • Ha kinn vannak a főoldalon ezek az ikonok, akkor a látogatók könnyebben megoszthatják a tartalmat, ez által több olvasóra tehetünk szert.
  • Az egyik legnagyobb fejtörést az okozza, hogy milyen sorrendben legyenek az oldalsáv elemei? A keresés és a címkefelhő biztosan ott lesznek, ahova tervezve lettek, azonban a facebook doboz, a twitter bejegyzéseink és a hírlevél doboz elhelyezése nem ennyire világos számomra.
    Jelenleg úgy gondolom, hogy a hírlevél doboz kerül a címkefelhő alá, a twitter és facebook doboz, pedig a láblécben kap majd helyet.
  • Azt sem sikerül még eldöntenem, hogy hány bejelentés jelenjen meg a főoldalon. Szerintem nem szerencsés, ha túl kevés látható, de az sem jó, ha sokat kell görgetni a rengeteg tartalom miatt.
    A látogatók valószínűleg a legfrissebb letöltések miatt fogják megtekinteni az oldalt (kb havi frissítés), így nincs értelme 10 bejelentés megjelenítésére. Jelenleg 3-5 közötti hír főoldalon való láthatóságát látom elfogadhatónak.
Pár technikai részlet lerendezése várat magára és a tartalom gyors feltöltése... remélhetőleg egy hónapon belül elérhető lesz az új oldal, az új kinézettel.

    2 megjegyzés:

    1. Ez egy szuper bejegyzés volt, ráadásul külön öröm, hogy a fullcircle.hu újul meg :).

      Szerintem nem lennének zavaróak a főoldalon a megosztási linkek, ha maradnak a bal oldalon, a kép meg a jobbon, ahogy most a mockupban látjuk. Az egyes számok saját oldalán mennyivel több tartalmat tudnátok megjeleníteni, mint a főoldalon? Érdemes lenne arra külön kattintani vagy fontosabb az, hogy gyorsan le lehessen tölteni a PDF-et, elolvasni, aztán megosztani?

      A kereső beviteli mező elég vékony, szerintem beleférne a menü sávjába, és akkor az oldalsáv dobozai azonos szinten kezdődhetnek a tartalom dobozaival, egy picit erősítené a grid szerkezetet.

      A címkefelhőbe az egyes számokban található tartalom kerülne? Mert ugye viszonylag állandó rovatai vannak a magazinnak, nem sokat segítene egy "játékok ubuntun" vagy "oszd meg és uralkodj" címke. Az archívum viszont mindenképpen jó oldalt.

      A Twitter és Facebook dobozt egyelőre nem tudom elképzelni a láblécben, talán furcsa lenne az oldalt egy két oszlopos váltással zárni. A menüsáv fölött, ha jól látom lenne már két feliratkozó gomb, egy RSS és Twitter. Ide nem lehet berakni egy levél ikont, és az vinne el egy külön űrlapra és ott lehetne feliratkozni? Vagy ez rossz ötlet? Vagy a Facebook dobozban lévő nagy ikon is átkerülhetne oda.

      VálaszTörlés
    2. Köszi ismételten a kommentet.

      Ezen a bejegyzésre kattintáson szintén gondolkoztam. Mivel túl sok tartalommal nem fog járni egy bejelentés, ezért értelmetlennek látom, hogy tovább részletezzem, hiszen a tartalmon kívül csupán a letöltési linkeket tudnám kattintás utánra rakni, annak szerintem meg nem lenne értelme... minek kattintassak feleslegesen a látogatókkal.

      A kereső mező áthelyezésének utána nézek, nem tudom engedi-e a téma, lehet kicsit módosítok rajta, bár szerintem nem annyira zavaró.

      Természetesen a címkefelhőben, nem a rovatok címei lennének. Szóval nem a Top5 Játék címke kerülne ki, hanem pl.: "Programozzunk Pythonban", így hamar megtalálja a látogató azokat a magazinokat, melyekben erről van szó, egy gépeléstől megkímélné őket, valamivel gyorsabb lenne így szerintem.

      A Facebook ikon felülre tétele sem rossz ötlet, ezeknek még utána nézek.

      Köszi a reakciót. ;)

      VálaszTörlés